Autor |
Wiadomość |
Jarekb11
Aktywny

|
Wysłany:
Sob Mar 09, 2013 9:30 pm |
  |
Witam .Ostatnie se tak coś wymyśliłem że skoro w karpiowaniu stosuje sie zestawy helikopterowe więc dla czego nie przy feederze??
Więc zamysł taki;dowiązać metr cienkiego fluo,nanizać krętlik do którego dowiążemy przypon,jakoś to stopujemy (no właśnie.jak??) i na koniec fluo wiążemy koszyk.Jak myślicie,wypali to?? |
|
|
  |
 |
Docio
Administrator

|
Wysłany:
Sob Mar 09, 2013 10:11 pm |
  |
Dla krętlika nr 8 w zupełności wystarcza stoper bawełniany. Stosuję taki przy krętliku do spławików z mocowaniem wyłącznie za kil. Jeśli większy krętlik to do stopera jakiś odpowiedni koralik. W końcu przypon z przynętą nie jest jakimś wielkim obciążeniem.
A można też na stałe pętle zrobić. Rozumiem, że to na jakąś spokojną wodę. Jeśli na rzekę z nurtem to już mniej rozumiem bo ścieżka zanętowa skończy się na koszyczku i do haczyka może już nie mieć ochoty dopływać. Ale mogę się mylić. |
_________________ Docio
|
|
    |
 |
LYSY0312
Pomocny

|
Wysłany:
Sob Mar 09, 2013 10:29 pm |
  |
Na niektórych rzekach/miejscówkach bardzo popularne jest wiązanie zestawu feederowego na podobieństwo zestawu do bocznego troka gdzie koszyk wiąze się do krótszego "wąsa" czyli jest to w pewnym sensie "zestaw helikopterowy". Znam/widziałem również wytrawnych feederowców wiążących zestawy na petli gdzie swobodnie przesuwa się zarówno koszyk jak i przypon na kretliku - zestwy te są stosowane na odcinkach rzek o bystrym nurcie pod brzanę jak i klenia, czy jazia. |
_________________ Kuba, rocznik 1974, Pruszków/Skierniewice/Łomża |
|
  |
 |
Jarekb11
Aktywny

|
Wysłany:
Nie Mar 10, 2013 9:49 am |
  |
Docio tak o "spokojną" wode chodzi (właściwie o zaporówkę) więc prądy wodne są raczej nie wielkie.
LYSY0312 sposób z trokiem bocznym znam tylko stosuje dość cienkie żyłki 0,14-0,16 mm więc nie kiedy mi sie to pląta a podczas łowienia na białe/pinki dochodzi dodatkowo do skręcenia przyponu podczas ściągania zestawu (wiadomo robale układają sie jak śmigło) więc pomyślałem aby użyć grubszego (0,20m) fluocarbonu ale zależy mi też na delikatności zestawu . |
|
|
  |
 |
Zippo
Bajarz

|
Wysłany:
Nie Mar 10, 2013 10:55 am |
  |
Jarekb11 napisał: |
Witam .Ostatnie se tak coś wymyśliłem że skoro w karpiowaniu stosuje sie zestawy helikopterowe więc dla czego nie przy feederze?? |
Na moje oko, po przejrzeniu zestawów karpiowych, wydaje mi się, że zestaw samozacinający średnio nadaje się do feedera.
Docio napisał: |
Dla krętlika nr 8 w zupełności wystarcza stoper bawełniany. Stosuję taki przy krętliku do spławików z mocowaniem wyłącznie za kil. Jeśli większy krętlik to do stopera jakiś odpowiedni koralik. W końcu przypon z przynętą nie jest jakimś wielkim obciążeniem. Smile |
Ale musisz przyznać, że ryba już tak, a wcześniej zacięcie . |
|
|
   |
 |
Docio
Administrator

|
Wysłany:
Nie Mar 10, 2013 11:04 am |
  |
Zippo fakt. Ryba to nie małe obciążenie spławikiem lub przynętą.
Jakoś, po przeczytaniu wszystkiego i przemyśleniu, nie wydaje mi się aby jakikolwiek stoper spełnił swoją rolę. Rozcięta pętla spełnia swoją rolę ale chyba Jarkowi nie o to chodziło, a jeśli nie to nic innego nie przychodzi mi do głowy jak krętlik potrójny. On na pewno nie pozwoli przesunąć się przyponowi a i utrzyma wszystko bez problemu.  |
_________________ Docio
|
|
    |
 |
Zippo
Bajarz

|
Wysłany:
Nie Mar 10, 2013 11:21 am |
  |
Docio napisał: |
Rozcięta pętla spełnia swoją rolę ale chyba Jarkowi nie o to chodziło, a jeśli nie to nic innego nie przychodzi mi do głowy jak krętlik potrójny. On na pewno nie pozwoli przesunąć się przyponowi a i utrzyma wszystko bez problemu.  |
Ewentualnie można dodatkowo nasunąć wentyl na przypon i oczko krętlika tak, żeby odsunąć przypon od żyłki głównej. |
|
|
   |
 |
J
Praktyk II st.

|
Wysłany:
Nie Kwi 28, 2013 6:16 am |
  |
Witam. Nie było mnie trochę na forach wędkarskich a tu takie fajne nowości. |
_________________ Wiedzę najlepiej zdobywać od mądrych ludzi.
Jarosław. |
|
  |
 |
|