SSG
  Login or Zarejestruj się
•  Twój Profil  •  Kontakt  •  Downloads  •   Galeria  •  Forum  •
Myśl chwili
Do domu bez ryby nie powracaj lepiej, w ostateczności - kup filety w sklepie...
Logowanie
Pseudonim

Hasło

Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz miał kilka przywilejów.
Menu
· Strona główna
· Archiwum artykułów
· Działy
· FAQ
· Linki
· Poleć SSG
· Statystyki
· Szukaj
· Wyślij artykuł
· Wyślij zdjęcie
Ostatnio na forum
Ostatnie 20 wpisów

Zdrowych Wesołych Świąt
Dodany przez wind w Pobocze - 24.12.2015 o 21:55:25

CHŁOPAKI ŻYJECIE?
Dodany przez Jotes w Pobocze - 18.05.2015 o 13:29:22

Wesołych Świąt
Dodany przez splawik66 w Pobocze - 06.04.2015 o 17:42:17

Mormyszki - abc
Dodany przez Docio w Kącik podlodowy - 03.03.2015 o 12:12:17

Przelotki bałałajki, bałałajka - cewnik foleya
Dodany przez GaGacek w Kącik podlodowy - 02.03.2015 o 15:26:41

Pasek powiadomień
Dodany przez Docio w FAQ - 22.02.2015 o 08:46:08

feeder/picker
Dodany przez Docio w Sprzęt - 07.02.2015 o 10:48:31

Łowimy śledzie.
Dodany przez jjjan w Kącik spinningowy - 11.01.2015 o 22:00:59

Walka z nadwagą
Dodany przez zamki w Pobocze - 24.12.2014 o 00:08:15

PP2
Dodany przez Docio w Pobocze - 18.12.2014 o 16:57:49

Soczewka 2014
Dodany przez jjjan w Strefowe spotkania - 09.10.2014 o 12:49:49

Narew 2014
Dodany przez zamki w Strefowe spotkania - 19.09.2014 o 07:05:12

Program antywirusowy
Dodany przez Jarpo w Pobocze - 10.08.2014 o 22:51:20

Taaakaaa ryba
Dodany przez zamki w Kącik spinningowy - 22.06.2014 o 14:30:28

A może sezon 2013/2014?
Dodany przez Czez w Kącik podlodowy - 05.02.2014 o 19:51:31

Na luzie - part. 2 ;)
Dodany przez Jotes w Pobocze - 17.01.2014 o 09:52:56

Powitanie
Dodany przez Jotes w Pobocze - 12.01.2014 o 14:09:36

Wędki 3 częściowe 330 dł 2,75lbs
Dodany przez Docio w Sprzęt - 30.12.2013 o 21:22:44

Planowanie wycieczki 2014
Dodany przez Docio w Pobocze - 07.12.2013 o 23:52:47

Komp nawalił
Dodany przez the_animal w Pobocze - 02.12.2013 o 09:38:19


[ SSG ]

Docendo discimus
Ostatnie komentarze
Docio w ''Czas na Świętajno.'': Nie, ma na imię Stanisław.
Krzysiek37 w ''Czas na Świętajno.'': Dociu hm no tak zmieniłem numer telefonu, ale zaraz to nadrobię na pw, dawno...
Docio w ''Czas na Świętajno.'': Dzwoniłem do Ciebie ale ciągle poczta się odzywa. Połapać niespecjalnie poł...
Krzysiek37 w ''Czas na Świętajno.'': Bry :) Połapałeś coś nie coś Dociu, czy tylko zrobiłeś sobie rekonesans ? W...
quartz w ''Moja majówka i moja największa ryba.'': Już ja widzę kapcie. Niech no tylko Wisła zamarźnie to zaraz będziesz dziury...
splawik66 w ''Moja majówka i moja największa ryba.'': Siema Quartzu, nie ma czasu na pisanie - ryby, ryby, ryby, ryby. Poczekaj do...
quartz w ''Moja majówka i moja największa ryba.'': Ano godny. Ale czy zaraz przeciwnik? Coś się Paweł opierdzielasz ;), nikt n...
splawik66 w ''Moja majówka i moja największa ryba.'': Zgadzam się - "Godny przeciwnik. Szacun." :)
akabar w ''Moja majówka i moja największa ryba.'': Gratki i pozdrawiam.
Docio w ''Moja majówka i moja największa ryba.'': Nic tylko gratulacje dla kunsztu i życzenia dalszego szczęścia. W końcu sprz...
Pierogi na haju.
Kuchniawind napisał

Może to zbyt późno ale na dobrego pieroga każdy dzień jest dobry. Potrawa ta dotarła do naszej kuchni od kolegi mojego ojca i podejrzewam, że swoje korzenie ma gdzieś na wschodzie.



Od kilku lat nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Szczególnie dlatego, że jestem łasuchem, a jeżeli chodzi o potrawy z makiem to wręcz fanatykiem.
Ale do rzeczy, potrzebny nam farsz oraz ciasto. Jeżeli chodzi o ciasto musi być drożdżowe, a ponieważ każdy ma własny przepis to nie będę już tu zanudzał swoim. Trzeba pamiętać, że ciasto powinno być słodkie, więc do rzeczy jest dodać cukier biały i cukier waniliowy. Do wyrobienia ciasta warto użyć małżonki, a w razie braku - znajomej lub sąsiadki ;) .

Ja na szczęście mam za duże dłonie i nie mieszczą się w misce. Przezornie wybieram takie miski, w których moje wielkie łapska się nie mieszczą.
Farsz przygotowujemy z zaparzonego dzień wcześniej 0,5 kg maku, łyżki masła, paczki rodzynek, białka z dwóch jajek oraz cukru bądź miodu do wyboru. Mak mielimy, wystarczy dwa razy, rodzynki zaparzamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy doń mak, rodzynki i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Na koniec wlewamy białka i dalej mieszamy aż się zetną. Cały czas robimy to na małym ogniu.
Kiedy farsz przestygnie rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto i wycinamy odpowiedniego kształtu placki. Kształt dobieramy własnych upodobań ;) . Ja zaczynam od klasycznych i jeżeli nie zacznę jednocześnie degustować cytrynówki, to przy takich pozostaję.


Dużą patelnie lub woka napełniamy olejem tak, aby poziom sięgał przynajmniej połowy wysokości naszych pierogów.
powiększ


Pierogi trzeba smażyć od razu po zaklejeniu, ciasto ciągle rośnie więc po chwili zaczynają się "otwierać" i wyglądają nieładnie. Smażymy do uzyskania koloru pączków.
powiększ


Podawać należy ciepłe, można posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię bez dodatków.
powiększ


powiększ

Smacznego i Wesołych Świąt.

Wind

Wysłano dnia 24-12-2011 o godz. 07:00:00 przez Docio
 
Pokrewne linki
· Więcej o Kuchnia
· Napisane przez Docio


Najczęściej czytany artykuł o Kuchnia:
Parówki w occie

Oceny artykułu
Wynik głosowania: 4.6
Głosów: 5


Poświęć chwilę i oceń ten artykuł:

Wyśmienity
Bardzo dobry
Dobry
Przyzwoity
Zły

Opcje

 Strona gotowa do druku Strona gotowa do druku

"Logowanie" | Logowanie/Założenie konta | 7 komentarze | _SEARCHDIS
Komentarze są własnością ich twórców. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Komentowanie niedozwolone dla anonimowego użytkownika, proszę się zarejestrować

Re: Pierogi na haju. (Wynik: 1)
przez splawik66 dnia 26-12-2011 o godz. 19:52:25
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Nigdy takich pierogów nie jadłem, ale jak tak patrzę na zdjęcia... mimo, że jestem przeżarty po Świętach, to jakoś mi taka wilgoć do jamy się wkrada... ;) a na Wielkanoc się takie nadadzą ? :D



Re: Pierogi na haju. (Wynik: 1)
przez splawik66 dnia 27-12-2011 o godz. 15:59:54
(Informacje o użytkowniku | Wyślij wiadomość)
Tak sobie teraz pomyślałem... Tytuł tego artykułu powinien być nie "Pierogi na haju" tylko "Pierogi po chuj...." :))))))))))))))))


Strefa Spławikowo Gruntowa  Copyright: Docio 2001-2015
Redakcyjna poczta Redakcja

Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu są utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegają ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własności intelektualnej i twórczej bez zgody właścicieli praw autorskich są zabronione.
Wszelkie znaki towarowe są własnością ich prawowitych właścicieli, zaś ich użycie dozwolone jest wyłącznie po uzyskaniu zgody.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Tworzenie strony: 0.06 sekund
:: fisubsilver shadow phpbb2 style by Daz :: PHP-Nuke theme by coldblooded (www.nukemods.com) ::